Algemene Periodieke Keuring
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te stimuleren en het milieu te beschermen. Het is belangrijk om te weten óf en wanneer uw auto APK goedgekeurd moet zijn. U mag namelijk niet rijden zonder geldige APK.
De keuringsplicht en de regelgeving staat in de Wegenverkeerswet 1994. De wet- en regelgeving kunt u inzien op de website overheid.nl.
Moet uw voertuig APK gekeurd worden? Dan gaat u naar een door de RDW erkend APK-bedrijf. Deze bedrijven hebben een erkenningsschild met de tekst ‘RDW erkend’ en een sticker met daarop APK lichte voertuigen of APK zware voertuigen.
De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijven dus belangrijk.
Keuringsrapport
Als uw voertuig voor de APK is gekeurd, ontvangt u een APK-keuringsrapport, dat geldt ook wanneer het voertuig is afgekeurd. Is het voertuig goedgekeurd, dan is het keuringsrapport geldig tot de vervaldatum. Op de vervaldatum mag u het voertuig op de openbare weg alleen gebruiken om het voertuig APK te laten keuren.
Reparatie-, afkeur-, en adviespunten
Op het keuringsrapport geeft de APK-keurmeester de reparatie-, afkeur-, en adviespunten aan. Adviespunten zijn gebreken die nu nog niet tot een afkeuring leiden, maar die binnenkort wel vervangen of gerepareerd moeten worden. Als het voertuig is afgekeurd is, staan er afkeurpunten op het rapport.
APK-keuringsrapport kwijt?
In Nederland bent u niet verplicht het keuringsrapport bij u te hebben. In het buitenland kan er nog wel om worden gevraagd.
Als uw voertuig al eerder is gekeurd, dan kunt u de vervaldatum van de APK-keuring en overige gegevens van het voertuig bekijken bij voertuiggegevens. Klik ”HIER” voor de voertuiggegevens.